Belonen

Uit allerlei psychologische experimenten is gebleken dat "belonen" over het algemeen beter werkt dan "straffen".

Bij prooidieren zoals paarden is dit zelfs nog veel sterker dan bij roofdieren. Dit soort dieren associeren "straf" doorgaans eerder met de "uitdeler van de straf" dan met "de overtreding".

Met andere woorden: Als je een paard een klap geeft omdat hij jou een duw geeft dan is de kans groter dat het paard de conclusie trekt dat jij iemand bent die hij beter kan vermijden, dan dat hij de conclusie trekt dat duwen niet mag.

Straffen heeft praktisch altijd het gevolg dat het paard er niets van leert, behalve dan dat mensen "straf kunnen uitdelen" en dus onplezierige en onbetrouwbare wezens zijn.

Belonen werkt veel beter, mits dat op de juiste manier wordt toegepast. Een beloning is iets dat door het paard als een "positief resultaat" wordt beoordeeld waardoor het paard wordt uitgenodigd het gewenste gedrag te gaan herhalen.

Voedel heeft voor paarden niet zoveel beloningswaarde maar eerder dominantiewaarde; het is iets waarmee je de rangorde kan vaststellen. De lageren in rang staan het lekkerste voedsel af aan de hoger in rang geplaatsten.

En daarmee wordt al gelijk een van de grootste nadelen van het belonen met voedsel duidelijk: Je stelt jezelf lager in rang dan het paard, je "staat immers voedsel af".

Veel paardenhouders hebben dan ook al tot hun verbijstering moeten ontdekken dat ze door het uitdelen van lekkernijen niet meer respect krijgen maar juist steeds lager in rangorde komen te staan. Veel paarden ontwikkelen zelfs opdringerig of aggressief gedrag!

* Voedsel heeft voor paarden weinig beloningswaarde.

* Voedsel afstaan doet jou dalen in rangorde.

In eerste instantie lijkt het raar, maar de beste en makkelijkst toe te passen beloning voor paarden is rust. En dat betekent niet dat je paard op vakantie moet, rust is al goed wanneer het voor een paar seconden is!


Paarden zijn van nature wezens die altijd waakzaam moeten zijn en het grootste gedeelte van de dag bezig zijn met het vergaren van voedsel. De meeste roofdieren leveren gedurende korte tijd een grote inspanning en vangen een prooi, maar zijn daarna voor de rest van de dag klaar. Paarden daarentegen zijn altijd "bezig". Er is voor paarden geen grotere beloning dan "niets te hoeven".

Geen opmerkingen: