Paarden-Ziektes

Ataxie

Storing in de zenuwgeleiding. Het signaal vanuit de hersenen naar de spieren wordt niet goed doorgegeven. De kenmerken zijn een onregelmatige gang, zwaaien met de benen en neiging tot omvallen.


Azoturie

Dit is een aandoening waarbij de spieren van de achterhand en de rug verstijven. Het paard begint hevig te zweten en kan zich moeilijk bewegen. Geef het paard een deken en zet hem stil, raadpleeg een dierenarts. Lijkt erg op maandagziekte.


Cushing ( Ziekte van...)

Het betreft hier niet echt een ziekte, maar een verzamelnaam voor een afwijkingen symptonen, die allemaal worden veroorzaakt door teveel productie van de bijnierschorsen. Deze ziekt wordt vaak veroorzaakt door een tumor die ACTH aanmaakt van het pars intermedia van de hypofyse. Als gevolg krijgt het paard een verhoogde productie van corticosteroïden door de bijnieren. Soms wordt de ziekte van Cushing veroorzaakt door bijnierschorstumor die corticosteroïden aanmaakt.
De ziekte komt voornamelijk voor bij oudere paarden, maar het is een vrij zeldzame ziekte. Paarden met Cushing verharen heel slecht en hebben vaak last van overmatige beharing, die lang en krullend is. De kans dat het paard de ziekte krijgt is overigens niet zo groot.


Ectoparasieten

Op of in de huid levende schadelijke diertjes, zoals: vlooien, luizen, mijten, teken en maden.


Flatulentie

Uitzetting van de maag veroorzaakt door gasvorming, en wat vervolgens koliek veroorzaakt. Deze koliek is vaak zeer hevig en kan veroorzaakt worden door grazen op een overdadige weide (vooral in het voorjaar of na een regenperiode in de zomer). Ook luchtzuigers kunnen hier last van krijgen, doordat zij lucht binnen zuig wat zich vervolgens omzet in gas.


Gras Decease

Deze ziekte komt uitsluitend voor bij paarden die alleen gras eten. In zenuwcellen ontstaat storing eiwitopbouw. Het paard wordt sloom, krijgt een te snelle hartslag, een trage darmwerking, koliekaanvallen, verder trillen de spieren en heeft het paard slikproblemen. De ziekte is zeer moeilijk definitief vast te stellen. Er is geen behandeling voor en de prognose is vaak zeer slecht.


Herpesvirus

Er bestaan 5 soorten herpesvirussen. Herpes blijft sluimeren in het lichaam en zal bij verminderde weerstand opnieuw ziekte veroorzaken. Het kan het zenuwstelsel beschadingen.
Vooral EHV-1 is erg berucht, het veroorzaakt abortus, en kan zelfs zo erg zijn dat als het virus een fokkerij voor het eerst besmet, het abortuspercentage tot 90% kan oplopen. Paarden die niet drachtig zijn krijgen slechts last van een lichte luchtinfectie. Vaak merk je dit geen eens op. Bij ernstige gevallen kan het zenuwstel ernstig beschadigen, wat kan leiden tot ataxie.
Op de vraag of inenten zinvol is, zijn veel meningen en discussies. Zeker is, dat niet alle abortusgevallen kunnen worden voorkomen door te enten. Als je blijft enten, zal het abortuspercentage laag blijven. Het is dus wel zinvol om in te enten, mits je het maar elk jaar doet. Belangrijk is om alle paarden op stal te enten, en het entschema moet nauwkeurig worden bijgehouden.


Hondsdolheid

Ook wel bekend als het Rabiës virus. Deze ziekte is gevaarlijk voor alle warmbloedige dieren, ook de mens. Het virus komt met speeksel via een wondje in het lichaam en verspreidt zich langs de zenuwbanen naar de hersenen, waarna het dier sterft.


Hotspot

Dit zijn vochtige plekken die jeuken, als gevolg van een allergie.


Melanoom

Een kwaadaardig kankergezwel, dat bij oudere schimmels voorkomt. Dit gezwel wordt veroorzaakt door de pigmentvormende cellen. Ze bevinden zich meestal onder de staart en in het laatste deel van de darm. Als het paard er last van heeft, is de prognose zeer slecht.


Obstipatie

Verstopping dat veroorzaakt wordt door voeding. Dit kan onder andere komen door veranderingen in de voeding. Bij een verstopping is de mest afwijkend van kleur en zeer droog, het paard gaat vaak rustig liggen en kijkt af en toe naar zijn buik. Schakel uw dierenarts in. Daarom is het belangrijk dat het paard altijd dezelfde en op regelmatige tijden voeding krijgt.


OCD

Het gaat hier om een afwijking in de kraakbeenvorming, waardoor afwijkende gewrichten kunnen ontstaan bij jonge dieren. Schakel op tijd de dierenarts in, zodat deze ervoor kan zorgen dat de toestand niet nog erger wordt.


Slokdarmverstopping

De naam zegt het al; de slokdarm zit hierbij verstopt. De symptomen zijn dat een paard het langzaam benauwd krijgt, niet meer willen bewegen en met het hoofd naar beneden staat. Verder loopt er speeksel en voedselresten uit de neus. Er moet zo spoedig mogelijk een veearts komen.
De oorzaken van een slokdarmverstopping zijn vaak appelstukken of ronde plakjes wortels (voer een wortel altijd in stukken gesneden, maar niet rond!) Het wordt het meest veroorzaakt door ongeweekte pulpbrokken, die na het opeten opzwellen door het in contact komen met vocht. Een pulpbrok kan wel vier keer zo groot als zijn huidige vorm worden. Een paard met een verstopping van de slokdarm mag beslist niet drinken.


Spierbevangenheid

Het gevolg van de plotselinge afbraak van spierweefsel. De oorzaak is niet precies bekend. Het paard wordt stijf en wil soms helemaal niet bewegen. Bruin gekleurde urine kan een van de bijverschijnsel zijn.


Stalbenen

Dit zijn dikke opgezwollen benen. Het treedt op door te lang stil staan, en komt vaker voor bij oudere paarden. Het is niet echt gevaarlijk, maar het moet niet te lang duren. Afstappen en koud afspuiten helpt de benen slinken, maar de beste oplossing is meer beweging, dit hoeft niet speciaal vaker rijden te zijn, maar ook weidegang is een goede oplossing.


Straalkanker

De hoeflederhuid onder en naast de straal zwelt op en vormt een stinkende en breiachtige massa. Als de ontsteking doorzet wordt het paard kreupel. Oorzaken zijn een vieze stal, te weinig beweging en slechte hoefverzorging. Dit is besmettelijk, dus houdt paarden met straalkanker apart van de onbesmette paarden.


Treptotrichosis

Deze bacteriële infectie wordt vaak verward met ringworm. Plukjes haar kleven samen door een wit grijze afscheiding. Als je de haren eruit trekt, ontstaan er bloederige plekken, die pijn doen bij aanraking. Laat deze plukjes dus zitten.


Urolithisasis

Het voorkomen of de vorming van stenen in de urinewegen. De precieze oorzaak is niet bekend, maar er zijn een aantal dingen die er een rol bij kunnen spelen, zoals beschadiging van het blaasslijmvlies door een blaasontsteking, tekort aan vitamine A, teveel aan vitamine D.

Geen opmerkingen: