Pony


Een pony is een paard met een schofthoogte van minder dan 1,475 meter. Deze kleine paarden hebben hun geringe omvang niet te danken aan selectief fokken door de mens maar staan nog dicht bij de oerpaarden die lang niet zo groot waren als de huidige paardenrassen. Pony's onderscheiden zich verder van paarden door hun naar verhouding robuustere lichaamsbouw en korte ledematen. Ze zijn zeer goed bestand tegen kou en kunnen in de winter met weinig voedsel overleven.

Pony's worden net als paarden wel gebruikt als werkdier. Van de stugge lange haren van sommige rassen worden touwen en netten gemaakt. Door hun geringe omvang zijn pony's ook gemakkelijk hanteerbaar als rijdier voor kinderen.

Het karakter van een pony hangt samen met het soort ras. Koudbloeden (rassen afkomstig uit koude streken) zijn rustiger en gelijkmatiger van stemming dan warmbloedige rassen. Daarin verschillen pony's niet van paarden. Pony's worden door hun eigenaars wel beschreven als bijzonder alert, standvastig en eigenwijs. Het oudste en kleinste ras is de Shetlandpony.

Dat het verschil tussen paard en pony niet zo scherp te stellen is, blijkt bij het Falabellapaardje. Dit dwergpaard is kleiner dan een Shetlander maar wordt toch tot de paardenrassen gerekend.

Geen opmerkingen: