Natuurlijk paardrijden


Wat is nu de juiste zit van de ruiter zonder zadel en met zadel?

Enkele dingen voor het juist zitten zijn:

* In balans en daardoor in evenwicht.
* Ontspannen en meebewegend.
* Gewicht gelijkmatig verdeeld over de paardenrug.

In balans(evenwicht).

Een lichaam dat uit evenwicht is, heeft spierspanning nodig om overeind te blijven. Deze spierspanning geeft logischerwijs spanning in het lichaam. Op het moment dat er spanning nodig is, is er geen evenwicht. Dit betekent ook weer dat evenwicht zowel lichamelijk als geestelijk is.

Een lichaam dat in balans op het paard zit is recht en bewegelijk. Niet bewegelijk in die zin van hobbelen, maar in die zin van de bewegingen volgen van het paard. Ruiter en paard lijken uit 1 stuk. Er is geen begin en eind.
Er is een groot verschil in balans met of zonder zadel.

Ook dit ligt weer aan het type zadel waar men op rijdt. Over het algemeen moet men op het zadel recht in 1 lijn zitten. De bekken is hierbij altijd licht gekanteld. Het engelse zadel zet je in een positie. Andere zadels geven aanleiding tot een bepaalde houding, maar dwingen niet. Het is dan ook heel belangrijk om een goed zadel te kopen, zowel voor jezelf als voor je paard.

Het rijden zonder zadel geeft een heel andere zit. Men zit iets meer naar achteren met de benen wat meer naar voren en naar beneden gericht. De rug recht of licht bol. De heup is iets naar voren gekanteld en is beweeglijk en soepel.

Ontspannen en meebewegend.

Is het lichaam in balans, dan is dit een logisch gevolg daarop. Er is namelijk minimale spier spanning meer nodig om overeind te blijven op het paard. Het meebewegen gebeurt als men zich wil laten leiden door het paard. Je helpt zo het paard zijn achterhand onder te brengen en in evenwicht te blijven. Daarbij word je door het paard geheel los gemaakt en deze bewegingen helpen de spijsvertering. Paardrijden is dus niet zo niet enkel natuurlijk, maar ook nog gezond. Het mee bewegen gebeurt dan ook vooral of eigenlijk enkel met de heup. Deze zit het dichtst op het paard en kan dan ook het beste meebewegen en informatie aan het paard geven over tempo en richting.

Gewicht gelijkmatig verdeeld over de paarden rug.

Hoeveel zitten al dan niet onbewust scheef op hun paard. Een paard dat scheef wordt gereden kan nooit goed reageren op gewichtshulpen. Door deze ongelijke verdeling wordt er altijd een been extra belast. Gevolgen als blessures enz zijn orde van de dag. Zorg dus dat je je paard recht onder je heb zitten. Dat je op beide beugels evenveel druk heb.

Het scheef zijn kan ook bij het paard vandaan komen. Niemand is recht, zo ook een paard niet. Dit is een ander probleem wat met recht richten van het paard te maken heeft, maar daar gaat het nu even niet over.

Geen opmerkingen: