Carrouselrijden


Carrouselrijden is een onderdeel van de paardensport, die door een team van ruiters en amazones (meestal 16, soms 12) tegelijk bedreven wordt.

De ruiters rijden op zelf gekozen muziek twee aan twee in colonne aan, en maken diverse figuren en formaties, waarbij een goede dressuur en samenwerking uiterst belangrijk zijn. De figuren hebben specifieke namen zoals klaverblad, tourniquette, visgraat of zandloper. Het showelement hierbij is groot. Dat alle ruiters en amazones exact hetzelfde gekleed moeten zijn en de paarden tot in de puntjes verzorgd spreekt voor zich.

De Spaanse Rijschool in Wenen met de Lippizaners is diverse malen op televisie geweest, deze rijschool staat aan de top van het carrouselrijden.

In Nederland worden ook wel regionale- en nationale kampioenschappen gehouden, maar die halen niet het niveau van de rijders uit Wenen.
Op 28 mei 2006 zijn er in een manege in Vught wedstrijden om het Nederlands kampioenschap Carrousel A en B verreden. In totaal namen circa 65 groepen deel aan het kampioenschap, verspreid over meerdere wedstrijddagen.


Historie

De historie van het carrouselrijden in Europa voert terug tot de middeleeuwen bij riddertoernooien. In Nederland werd er voor het eerst carrouselrijden beoefend vanaf ongeveer 1900, dit werd toen hoofdzakelijk gedaan als training en om discipline te kweken.
Ook was het normaal om voor termen en commando's de Franse taal te gebruiken, omdat dit chic werd gevonden. Paardrijden was een elitesport. Tegenwoordig mogen commando's wel in het Nederlands gegeven worden.

Geen opmerkingen: