Groninger paard
Het Groninger paard is een Noord-Nederlands paardenras.
Kenmerken
Dit ras heeft zich ontwikkeld voor werken in de zware kleigronden die Noord-Nederland rijk is. Het Groninger Paard is een massief en krachtig paard voor boerderijwerk, maar wordt ook gebruikt voor normale dressuur.
Het paard is een zwaar, lang gelijnd en kortbenig warmbloedpaard met een krachtige bouw, een sprekend hoofd, een gespierde middellange hals, voldoende schoft die soepel overgaat in een niet te lange, sterke rug, een tamelijk schuine schouder, een brede en diepe zwaargespierde romp, ronde welving der ribben, een zwaar ontwikkelde achterhand, massief beenwerk met korte platte pijpen en ruime harde voeten.
Stamboekvereniging
Stamboekvereniging "Het Groninger Paard" is gesticht in 1982 en werd erkend bij Koninklijk Besluit op 28 november 1985. De vereniging werd gesticht doordat verschillende andere Nederlandse verenigingen samengingen in het KWPN. Het Groninger Paard, een specifiek Noord-Nederlands type paard, deed dat niet, want dan zou het zijn identiteit hebben verloren.
Vereniging Het Groninger Paard heeft in 1982 een stamboek geopend voor dit ras, om daarmee het ras en zijn opmerkelijke karakter te bewaren. Dankzij dit fokbeleid is het Groninger Paard als ras blijven bestaan, en het aantal paarden is geleidelijk gaan groeien.
Elk jaar in augustus wordt de Nationale Fokdag gehouden, waar de paarden die zijn gekwalificeerd in de regionale keuringen worden gepresenteerd.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten