Lichaamstaal van het paard


Paarden kunnen je heel wat vertellen, je moet alleen weten waar je op moet letten.
Paarden kunnen niet praten maar wel hinniken. Met dit hinniken kunnen paarden allerlei gevoelens uiten bijvoorbeeld hinniken van vreugde, van boosheid, van pijn of van verdriet.

Ook aan de ogen en aan de oren en aan de mond kun je heel wat zien hoe je paard zich voelt. Als het paardenoog groot en zacht eruit ziet is het paard ontspannen als je zijn ogen amper kunt zien betekent dit dat je paard gespannen is.

Paarden kunnen heel goed horen en je kan je paard lezen/begrijpen door goed naar zijn oren te kijken. Twee oren naar voren betekent dat je paard de aandacht naar voren richt, heeft je paard zijn aandacht verdeeld dan zullen beide oren in een andere richting wijzen, bij een ontspannen paard flappen de oren vaak slap opzij.
Als je paard zijn oren platlegt dan is dat dreigend of waarschuwend bedoelt.

Ook ontblote tanden zijn dreiggebaren van je paard.
Ook het optrekken van een achterpoot moet je zien als een waarschuwing.
De staart van je paard is een soort antenne aan de staart kun je goed zien hoe je paard zich voelt.

Een paard dat zich rustig voelt zal zijn staart tamelijk rustig dragen, als de staart de hele tijd heen en weer gaat is je paard gespannen.
Als je paard met zijn voorvoet krabt dan is hij plezierig opgewonden.

Soms lijkt het alsof een paard lacht ... in werkelijkheid is dit lachen flemen. Door zijn bovenlip op te trekken en het hoofd op te tillen kan hij beter een bijzondere geur opsnuiven en de geur zo beter proeven.

Geen opmerkingen: