Shetlandpony



De Shetlandpony is afkomstig uit Schotland. Het is het op 1 na kleinste ras (de falabella is het kleinste). Hun afkomst is onzeker, maar ze leven al eeuwen op de Shetlandeilanden en de kans is groot dat ze nog ouder zijn.


Schofthoogte

De Shetlandpony is een van de kleinste pony's van de wereld. Zijn schofthoogte is variabel. De officiële indeling van de shetlandpony's gebeurt volgens hun schofthoogte. Deze indeling is verschillend in België en Nederland.

In België worden de Shetland pony's als volgt ingedeeld:

* De kleine maat Pony's met een stokmaat t/m 76 cm

* De middenmaat Pony's met een stokmaat van 77 t/m 84 cm

* De grote maat Pony's met een stokmaat van 85 t/m 107 cm

In Nederland daarentegen, waar de Shetland pony's traditioneel een stuk groter zijn dan in België, werd de indeling als volgt bepaald:

* De minimaat Pony's met een stokmaat t/m 86 cm

* De kleine maat Pony's met een stokmaat van 87 t/m 92 cm

* De middenmaat Pony's met een stokmaat van 93 t/m 98 cm

* De grote maat Pony's met een stokmaat van 99 t/m 107 cm


Bouw

Hij wordt (in verhouding tot zijn grootte) gezien als één van de sterkste pony's en paarden van de wereld. Hij is ook aangepast aan het gure klimaat op de Shetlandeilanden. Ook aan zijn bewegingen is dit goed herkenbaar. Hij tilt zijn benen op een bepaalde manier op, het resultaat van het leven in een rotsachtige omgeving.


Een zwaar verleden

Hierdoor werd de Shetlander vroeger gebruikt als lastdier. Hij droeg graan, hout, enzovoort. Ze hebben hem later dan ook gebruikt in de mijnbouw. Zijn krachten en grootte waren perfect voor deze taak. Maar hij werd vaak niet goed verzorgd.


Babysitter

Nu is hij vooral geliefd bij kinderen, die erop kunnen rijden. Als ze hun pony dan genoeg opgeleid hebben, kunnen ze beginnen aan races. De pony vraagt een zorgvuldige behandeling. Hij kan overigens erg koppig zijn. Hij is het liefst buiten met andere Shetlanders.

Geen opmerkingen: