Mustang



De Mustang is een bekend ras van sterke, rondzwerfende paard die vooral terug te vinden zijn in het Westen van Noord-Amerika, dat hoofdzakelijk is ingevoerd in Amerika door Spaanse conquistadors (veroveraars). Wegens het beeld van het wilde paard van het westen met eigenschappen als kracht, bevalligheid, snelheid, en onafhankelijkheid, is de naam "Mustang" populair onder de snelle, krachtige producten, zoals de motorfietsmerken met de naam Mustang of de Ford Mustang, en voor mascottes van verenigingen.


Betekenis

Mustangs worden vaak bedoeld als "wilde paarden" in de pers en in dagelijks gebruik. Nochtans, omdat bijna alle "wilde" rondzwerfende paarden in Amerika afkomstig zijn van paarden die oorspronkelijk gedomesticeerd waren, is de juiste termijn verwilderde paarden. Vandaag, is het enige echte wilde paard het Przewalskipaard, eigen aan Azië.

Ooit waren er paarden in Noord-Amerika, maar door ofwel de laatste Ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, of de menselijke jagers zijn deze paarden uitgestorven. Hierdoor waren er geen paarden meer tot de aankomst van de Conquistadors in eind 15e eeuw en begin 16e eeuw.

Omdat de paarden ooit in Noord-Amerika leefden, pleiten sommige wetenschappers ervoor dat de moderne Mustang als rondzwerfend paard in Amerika, ook als een opnieuw geïntroduceerde wildsoort kan beschouwd worden.

Het Engelse woord mustang komt uit Mexicaans Spaanse woord mestengo, die was voortgekomen uit uit Spaanse mesteño, gebruikt om de in het wild levende paarden aan te duiden en betekende zonder bezitter.


Eerste Mustangs

Eerste mustangs zijn afkomstig van Spaanse paarden die door Conquistadors rond de 16de eeuw zijn ingevoerd in Mexico. Het grootste deel van deze paarden waren van het Andalousisch, Arabische en Bedoeinen geslacht. Sommige van deze paarden ontsnapten of werden gestolen door Inheemse Amerikanen (Indianen), en raakten werden snel vergespreid over het westelijk gedeelte Noord-Amerika. Er is wat bewijsmateriaal dat de oude stammen verscheidene voorhistorische mythen over paarden bezatten en vele Indianen beweerden dat "het gras herrinerd de paarden".

Indianen gingen al snel het paard gebruiken als primair vervoersmiddel van goederen. Het verving de hond als travois trekker en verbeterde de slaagkansen in gevechten, handel, en de jacht, in het bijzonder de buffeljacht. Vele stammen kweekten zorgvuldig hun paarden om hen naar hun noden te verbeteren. De meest geslaagde paardenkwekers waren de leden van de Comanche en Shoshoni stammen. De Nez Perce in bijzonder waren sterk in het kweken en ontwikkelde één van de eerste echte Amerikaanse rassen: de Appaloose.


Evolutie van de Mustangs

Van het koloniale tijdperk tot en met de westelijke uitbreiding in de 19e eeuw werden paarden van ontdekkingsreizigers, handelaren en kolonisten vrijgelaten of ontsnapten en zo met of zonder opzet aangesloten bij de genpool van de kuddes met Spaanse afkomst.

Het was ook niet ingewoon voor westelijke ranchers om hun paarden los te laten en voor zichzelf te laten zorgen in de winter en dan in de lente die paarden of andere mustangs te heroveren.

Sommige ranchers probeerden ook sommige wilde kuddes te "verbeteren" door het dominante mannetje neer te schieten en te vervangen door een van hun rasdieren.

In sommige gevallen hielp dit inteelt te voorkomen, vooral in gebieden waar de kuddes genetisch geïsoleerd konden raken tijdens periodes van droogte.

Op andere plaatsen werden dan weer gedomsticeerde paarden in de kudde geplaatst die niet bedoeld waren voor de prairie, zoals werkpaardrassen, en dit leidde tot een ramp met een verminderde bevolking en een daling van kwaliteit onder de dieren die erin slaagden te overleven.


Moderne Mustang

Tegen de 20ste eeuw had Noord-Amerika geschat twee miljoen rondzwerfende paarden. Mustangs werden gezien als een goede vangst, een middel dat kan gebruikt of verkocht worden (vooral voor militair gebruik) of voor voedsel geslacht worden (vooral voedsel voor huisdieren).

De controversiële praktijk van het mustanging werd gedramatiseerd in de film The Misfits van John Huston, en dit soort misbruiken, waaronder de jacht vanuit vliegtuigen en vergiftiging, leidden tot de eerste federale wet van de bescherming van rondzwerfende paarden in 1959.

Deze wet werd verder verstrengd met de Akte voor de Bescherming van het Wilde Rondzwerfende Paard en Burro van 1971. Het Amerikaanse Congres zag wilde paarden als "levende symbolen van het historische en de pioniersgeest van het Westen [... ] die [... ] tot de diversiteit van de levensvormen binnen de Natie bijdragen en het leven van de Amerikaanse mensen verrijken".

Geen opmerkingen: