Drafsport



Drafsport is een vorm van paardensport waarbij het gaat om snelheid.

In de drafsport wordt een paard niet bereden, maar bevindt de pikeur zich in een sulky achter het paard. Het paard dat voor de sulky loopt is meestal een speciaal voor dat doel gefokte en getrainde draver.

Er zijn ook drafwedstrijden waarbij het paard wel bereden wordt. Dit wordt door insiders "Monté" genoemd.

Uit Romeinse schilderingen blijkt dat de drafsport al millenia bestaat. Schilderingen uit de Romeinse tijd tonen ook al sulky's gebruikt voor snelheidswedstrijden.


Drafbanen

De drafsport wordt gehouden op draf- en renbanen. Er zijn in Nederland vier banen met een grind/zand toplaag. Die banen zijn te vinden in Groningen, Wolvega, Den Haag, (Duindigt) en Alkmaar. De meeste professionele wedstrijden waar gewed kan worden, worden in Wolvega en op Duindigt gehouden. Ook zijn er in Nederland vijf recreatieve banen, in Aduard, Eenrum, Joure, Emmeloord en in Leek. Hier worden de koersen gehouden op gras en wordt er alleen in de zomer gekoerst.


Wedden op paarden

Als een van de weinige sporten kan er in Nederland op de drafsport ook commercieel gewed worden. Dit kan worden gedaan op de drafbanen, op wedlocaties in de rest van Nederland en sinds 18 januari 2007 ook via internet.

Geen opmerkingen: