Horseball


Horseball is een relatief nieuwe paarden-/balsport, die een combinatie is van veel verschillende sporten. Behalve de paardensport, zijn sporten als handbal, basketbal en korfbal van belang geweest voor de ontwikkeling van horseball.


Ontstaan

Horseball ontstond eind jaren '70 in Frankrijk. De Franse Paardensportfederatie (FFE) was opzoek naar een nieuwe discipline binnen de paardensport. Het moest een sport worden die niet duur was om uit te oefenen, en makkelijk was te organiseren voor manegehouders. Het principe van horseball, dat gebaseerd is op de Afghaanse nationale sport buzkashi, viel daar precies in. De sport kan uitgeoefend worden door mensen van alle leeftijden, op elk soort rijpaard en in een manege met de standaard omvang, namelijk 20x60 meter (hoewel 25x65 meter wordt aangeraden). Te paard wordt een soort basketbalwedstrijd gespeeld. In 1979 werd in Frankrijk (Bordeaux) de eerste officiële wedstrijd georganiseerd, en sindsdien is dat fenomeen jaarlijks. Mensen uit landen als Portugal en België keken mee, en richtten eigen teams op. Zodoende werd in 1992 het eerste Europese kampioenschap georganiseerd, met Frankrijk als winnaar, Portugal als tweede en België als derde. In 1999 werd de International Horseball Federation (FIHB) opgericht, met als gevolg dat er al snel in landen als Engeland, Italië, Duitsland en Nederland amateuristische teams ontstonden, die onderling, via de FIHB, nauwe contacten met elkaar onderhielden.


Spel en spelregels

Horseball is een teamsport, waarbij twee teams van zes personen (waarvan twee reserves) op hun paarden in het veld staan. Aan de kopse kanten van het veld zijn, net zoals in de meeste andere balsporten, de doelen. Deze doelen hangen 4,5 meter boven de grond, en zien eruit als hoepels met een diameter van 1 meter. Door te tossen met een munt wordt bepaald welk team als eerste begint. Met een voetbal (formaat T4, 6/700 gram), voorzien van leren riemen die de grip bevorderen, moet vervolgens geprobeerd worden in de doelen van de tegenstanders te scoren. De spelers mogen alleen een poging tot scoren doen, als zij met de bal in de hand in minstens drie passen, drie spelers zijn gepasseerd. Elk doelpunt is 1 punt waard en één horseballwedstrijd duurt 20 minuten, opgesplitst in twee perioden van 10 minuten met tussendoor een pauze van 3 minuten.

Volgens de door het FFE vastgestelde regels moet een horseball-speler de volgende uitrusting gebruiken:

* Een paardrijhelm die goed bevestigd is

* Paardrijlaarzen

* Een specifiek uniform per team, waarop op zowel de achterzijde (20 cm) als de voorzijde (10 cm) het spelernummer (1 t/m 15) staat

* Rugbescherming (aangeraden)

* Geen sieraden

Sporen mogen over het algemeen gedragen worden, maar stersporen en soortgelijke, gevaarlijke artikelen zijn verboden. Ook zwepen zijn tijdens competities niet toegestaan.

Geen opmerkingen: